Fiskecenter

Hantera fångsten på rätt sätt

När du fiskar och får fångst, så gäller det att ta hand om den på rätt sätt. Ju bättre du hanterar fisken, desto bättre kommer den bevara sin kvalitet i frysen sedan. Redan när du krokar av fisken så ska du se till att hålla den kyld. Det är bra att ha en låda placerad i skydd under ett säte eller i en durk, som är en bra förvaringsplats om du fiskar från båt. Vill du vara helt på den säkra sidan så använder du en kvalitativ kylbox.

Rensning av fisk kan vänta till du kommer hem om det är inom rimlig tid. Det eftersom det finns nackdelar med att rensa på plats. Du öppnar nämligen upp fisken för bakterier då. Du ska heller aldrig skölja fisken i insjövatten, det är fullt av mikroorganismer och tänk på att även fiskens yttre slemlager hyser bakterier.

Dock är det så att en del fiskar bör rensas på plats. Bland annat så gäller det torsk. Det beror på att torsken ofta är full av halvsmält föda som kan förorena sig själv så väl som omgivningen med frätande avföring. Även makrill bör rensas direkt då den annars snabbt kan bli dålig. 

En fet fisk ska inte ligga i frysen längre än en månad. Makrill kan max ligga i frys i en månad. Lax klarar lite längre tid, men max 4-5 månader. 

27 May 2020