Fiskecenter

Smart installera solceller på båten

Att skaffa solceller till villan, det är det många som gör. Men det är rätt smart att även investera i det till din båt. Du kan på bästaprodukterna.com jämföra de som är bäst just nu. Just att ha solceller på båten ger dig många bra fördelar!

När du ska köpa solcell till båten, så se till att välja rätt. Du kan satsa på 12V-solceller som du kompletterar med en eller två batterier. Se även till att det är flexibla, alltså böjbara solceller du köper. Det är mycket enklare då att installera dem. Oftast är det något du kan klara av att göra själv. 

Hur mycket solceller krävs?

Om du vill kunna ladda mobilen eller driva mindre elprylar så behöver du ha solceller på minst 100 watt och ett batteri på minst 95 Ah.  Är det så att du vill kunna laga mat så behöver du ha solceller på minst 200 watt och ett batteri på minst 95 Ah. Är det för att förse en stor båt med hushållsel krävs solceller på minst 400 watt och två till tre batterier på minst 95 Ah.

Fördelar med att skaffa solpaneler på din båt

Det finns som sagt många fördelar med att ha egna solceller på båten. Bland annat kan du spara pengar eftersom du slipper betala för landström på båtbryggan. En annan fördel är att du får el var du än är med båten. Sedan är det även bra för miljön samt att du minskar även slitaget på båtmotorn och generatorn. Detta då solcellerna står för energiproduceringen.

17 Dec 2022