Fiskecenter

Vad är marint kollagen?

Kanske du har hört talas om kollagen, men visste du att det finns olika sorter? En sort är marint kollagen. Kollagen i sig är något som är viktigt för kroppenoch det finns naturligt i vår hud, hår, naglar, ligament, muskler och blodkärl. Men när vi blir äldre börjar vår kropps naturliga kollagentillförsel minska och fortsätter att göra det för varje år som går, vilket betyder att vi måste hitta ett sätt att fylla på våra kollagennivåer. Vissa människor gör detta via sin diet, medan andra vänder sig till kollagentillskott, inklusive marint kollagen. Läs mer om sådant kollagen på fitnessfrank.se

Marint kollagen

Marint kollagen kommer från fisk – vanligtvis från skinnet på vildfångad torsk som inte riskerar att utsättas för fara. Marint kollagen är ett typ 1-kollagen som härrör från fiskkollagenpeptider - denna typ av kollagen har faktiskt den högsta, mest biotillgängliga kollagenkällan som finns på marknaden.

Men vad är skillnaden mellan marint kollagen och bovint kollagen? 

Marint kollagen vs bovint kollagen

Många kollagentillskott innehåller bovint kollagen, som kommer från kohudar, vilket gör det olämpligt för alla som följer en vegetarisk eller vegansk livsstil. Detta är bara en av anledningarna till att många människor föredrar marint kollagen jämfört med bovint kollagen – men exakt hur skiljer sig de två åt?

Bovint kollagen är ett kollagen av typ 1 och typ 3 och kan hjälpa till att förbättra ledhälsa, medan marint kollagen stödjer hud, hår och naglar. Studier har visat att typ 1-kollagen, en kategori som inkluderar marint kollagen som härrör från fisk, kan vara 1,5 gånger mer biotillgängligt än bovint kollagen, eftersom det har mindre proteinpartiklar som kan smältas lättare.

Dessutom är marint kollagen lika vänligt för miljön som det är mot din kropp, eftersom det kommer från vildfångad torskskinn, som är icke-GMO, och lämpar sig för både glutenfria och mjölkfria konsumenter.

13 Mar 2023